Nässelutslag

Nässelutslag är oftast helt ofarliga och försvinner av sig själv. Däremot kan du lindra klådan genom antihistamin och kylbalsam. Orsakar nässelutslagen svullnad i ansiktet eller vid luftrören ska du omedelbart söka vård.


Nässelutslag – utslag på kroppen

Bild på nässeutslag på armen

Nässelutslag som brutit ut på armen.

Nässelutslag är blekröda utslag på kroppen i olika former. De kan vara något upphöjda och vissa har en lite rödare kant. De kan även klia.

Orsaker till nässelutslag

Det är väldigt vanligt att du inte får reda på orsaken till varför du fått nässelutslag. De kan bero på så mycket; infektion, mat, värme, kyla, tryck, läkemedel, växter med mera.

Behandling hemma

För att lindra symptomen kan det vara skönt att duscha kallt och/eller smörja med kylbalsam.

På ditt apotek kan du även köpa antihistamin för att lindra klådan.

För att undvika ytterligare besvär kan du undvika att dricka alkohol och att äta skaldjur, jordgubbar och tonfisk under någon vecka. Huden är under denna tid väldigt känslig och dessa livsmedel kan göra att besvären blommar upp.

Sök vård om:

  • Det är första gången ditt barn har nässelutslag
  • Om du får svårt att andas
  • Om någon del i ansiktet svullnar upp
  • Om utslagen finns runt/i munnen och ögonen

Nässelutslag hos barn

Barn kan få nässelutslag flera gånger medan vuxna oftast bara får det en gång.

Om ditt barn har ett nässelutslag är det bäst att boka en tid hos en läkare. Det är nämligen svårt att själv se vilken typ av nässelutslag sitt barn har. På en vårdcentral däremot kan du få råd och tips om bra behandling och hur du i framtiden kan förebygga nässelutslag beroende på varför de har uppstått.

Fundera kring om ditt barn har ätit jordnötter, det brukar vara en vanlig orsak till plötsliga nässelutslag. Även ägg och mjölkallergi kan ge nässelutslag men då vet man oftast om allergin sedan tidigare.

Om ditt barn är under sex år ska du inte ge antihistamin utan att du har rådfrågat en läkare innan.