Våtbandage behandlar eksem

En gammal metod mot atopiskt eksem fungera väldigt bra i en amerikansk studie som Läkemedelsvärlden tagit del av.


Våtbandage behandlar eksemVid atopiska eksem så fungerar oftast mjukrengörande krämer och salvor med kortison väldigt bra.

Men i vissa fall fungerar inte denna typ av behandling och då används ofta systemiskt tillförda läkemedel. Dessa läkemedel är effektiva men kan ge biverkningar, särskilt hos barn.

Men nu har amerikanska forskare testat en gammal metod mot atopiska eksem – nämligen våtbandage. En behandling som gav väldigt bra resultat i studien.

Behandlingen gick till på så sätt att den först började med bad, för att sedan smörja området med ett tunt lager kortison och mycket fuktkräm. Sedan täcktes området med ett fuktigt bandage och sedan ett torrt bandage över. Detta satt kvar under natten eller under några timmar.

Resultatet visade att de 72 barn som fått olika behandlingar mot sina eksem utan att få bukt på problemet lyckades minska sina besvär med hjälp av våtbandage.

Barnen i denna studie hade svåra eksem, som på en SCORAD-skala sjönk från 50 poäng till 15 poäng efter 5-10 dagar behandling.

Detta skriver Läkemedelsverket som tagit del av studien.