Atopiskt eksem

Atopiskt eksem ser ut som röda fläckar eller knottror som kliar oerhört. Ofta uppstår de på barn i böjveck men kan komma tillbaka i vuxen ålder på händer, hals och ansikte.


Atopiskt eksem

Atopiskt eksem, böjveckseksem, i armvecket. Foto: AfroBrazilian på Wikimedia commons

Klåda och torr hud

Atopiskt eksem, böjveckseksem och barneksem är alla samma form av eksem. Spädbarn får ofta hudrodnader, knottror på kinder och halsens sidor. Eksemen kliar och ger ofta röda rodnader, torr hy och knottror.

Utslagen brukar börja på kinderna, i blöjområdet och i böjveck så som i arm- och knävecken. Eftersom knottrorna kliar så är det svårt att låta bli att klia tillbaka. Detta gör att huden kan bli infekterad och skadad.

Vilka får atopiskt eksem?

De är oftast barn som får atopiskt eksem. Ungefär 15 procent drabbas och sjukdomen debuterar vanligen före fem års ålder, men kan även debutera i vuxen ålder.

Men för nästan alla barn så försvinner besvären under uppväxten. En del vuxna kan dock få tillbaka eksemen, men då på händer, hals och ansikte.

Atopiskt eksem uppstår ofta hos personer som också har benägenhet att få astma eller matallergi.

Behandla

Behandla eksemen genom att smörja huden flera gånger om dagen. Undvik även att torka ut huden med exempelvis starka produkter eller genom att tvätta huden för ofta, försök att inte tvåla in kroppen oftare än en gång i veckan. Använd även tvättmedel och tvål fritt från enzymer och parfym.

Dessutom kan åtsittande och täta klädesplagg förvärra besvären, försök därför att använda bomullskläder då till exempel ylle och konstfiber är några exempel på klådretande ämnen.

Svag kortisonkräm går att köpa receptfritt på apoteket för att behandla eksemen. Blir det inte bättre kan du få en starkare kortisonkräm utskrivet av en läkare.

Om eksemen blir infekterade, alltså att de får blåsor eller vätskar sig, ska du kontakta vården. Då kan du behöva antibiotika för att behandla bakterieinfektionen.