Seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem är vanligast i hårbotten, i ansiktet och i ljumskarna. Dessa går att tillfälligt behandla med olika receptbelagda krämer och schampon.


Olika symptom beroende vart på kroppen

Seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem i hårbotten på en man.

Seborroiskt eksem kan finnas över hela kroppen men brukar vara vanligast i ansiktet, hårbotten, bålen och i hudveck så som i ljumskarna. Dessa eksem kallas för mjälleksem och ger en rodnad, kliar och fjällar.

Eksemen kommer i perioder och brukar bli som värst under vintern och när du känner dig trött eller stressad.

Hårbotten

I hårbotten brukar du först upptäcka eksemen som mjäll. Eksemen sitter ofta fläckvis över hårbotten och brukar finnas tydligt bakom öronen i form av rodnad och feta fjäll.

Ansiktet

I ansiktet brukar eksemen synas i ögonbrynen och i veck runt munnen.

Bålen

På magen och bålen ser eksemen ut som myntstora fläckar.

Ljumskar

I hudvecken så som i ljumskar ser eksemen ut som en välavgränsad rodnad.

Vem drabbas av seborroiskt eksem?

Ungefär fem procent av Sverige befolkning har seborroiskt eksem i perioder. Första gången du drabbas brukar vara i puberteten eller som vuxen, men det kan komma även när du är liten.

Seborroiskt eksem smittar inte utan orsakas av genetiska faktorer.

Behandla seborroiskt eksem

De seborroiskt eksemen kan du behandla och få bort tillfälligt men du kan inte bota dessa. Både eksemen i ansiktet och i hudvecken behandlas med hjälp av kräm. Denna kräm måste du dock få utskriven av din läkare.

Eksemen i hårbotten kan du behandla med en salicylsyreolja som sitter i några timmar. Därefter tvättar du håret med ett speciellt schampo och behandlar eksemen med en speciell lösning morgon och kväll under tio dagar.

Om du därefter tvättar håret två gånger i veckan under fyra veckor med ett speciellt schampo så håller du eksemen borta under en längre perioder. De flesta av dessa produkter får du utskrivet från en läkare.