Sommar och soleksem

Har du problem med röda kliande prickar på huden efter att du har solat? Om du en gång har drabbats av soleksem så får du lätt tillbaka detta, därför är det viktigt att du skyddar dig mot solen, speciellt i början av sommaren när huden är som ljusast.


Sommar och soleksem

Sola inte för länge de första dagarna du befinner dig i solen. Om du brukar få soleksem så räcker fem minuter i solen första dagen.

Symptom – röda kliande prickar

Soleksem är röda prickar eller i värsta fall blåsor som du får på kroppen några timmar eller dagar efter att du har solat. De röda knottrorna är små och kliar väldigt mycket, ofta ser det ut som flammiga partier på huden.

Det är vanligast att få soleksem i ansiktet, på armarna och på brösten men kan uppstå på hela kroppen. Ungefär 15 procent av alla svenskar drabbas av detta.

Ljus hy innebär större risk

Ju ljusare hud du har desto större är risken att du får soleksem. På våren när du inte har hunnit få någon färg än är huden som mest känslig. Efter att huden har blivit brunare så skyddar pigmentet mer mot eksemen.

Farligt?

Det finns ingen forskning som visar att soleksem är farligt så som att det ökar risken för hudcancer. Däremot så har den som drabbas av soleksem ofta känslig hud. Och känslig hud har även en större risk att drabbas av just hudcancer.

Förebygg soleksem

I början när du vistas i solen och du fortfarande har ljus hud är det viktigt att du börjar med mycket hög solskyddsfaktor så som 30 eller 50.

Under sommaren kan du sedan trappa ner långsamt i solskydd men gå aldrig under spf 15.

Andra tips är att inte sola mellan 12-15 då solen är som starkast och att alltid smörja in dig innan du går ut i solen och då med en solkräm som skyddar mot både UVA och UVB.

Betakaroten

Det sägs att om du tar betakaroten i minst tio veckor innan solning så kan detta skydda mot soleksem. Detta är dock inte bevisat.

Betakaroten är det ämne som finns i morötter som gör morötterna orangea och sägs därför bidra till en snyggare solbränna. Betakaroten går att handla på en hälsokostbutik.

Behandla – om du redan har fått soleksem

Ofta försvinner dina soleksem på en vecka. Detta om du inte utsätter din skadade hud för ännu mer sol.

Om eksemet svider och ger mycket klåda kan du använda en mild receptfri kortisonsalva för att minska besvären. Annars kan det räcka med att smörja med mjukgörande kräm och att skydda området från sol.

Om du har väldig ont kan du ta en receptfri värktablett. Om du har svåra soleksem ska du kontakta vårdcentralen.